7 Nisan 2014 Pazartesi

Köprübaşı

Göller ve Şelaleler

Gaga Gölü
Ulugöl Tabiat Parkı
Gökgöl
Küpkaya Kanyonu
Karaoluk (Çiseli ) Şelalesi
Pösküden Şelalesi ve Mesire Yeri
Kurşunçal Ormanları ve Şelalesi
Kapılı (Cıngırt) ve Kazankaya Şelaleleri

Cami ve Hamamlar

Atik İbrahim Paşa ( Orta Cami)
Aziziye ( Yalı) Cam
Hamidiye( Hükümet) Cami
Selimiye Cami
Saray Cami
Hacı Osman Ağa Cami
Yalıköy Cami

Ne Alınır ?

Ordu’da geleneksel el sanatı ürünlerine rastlamak mümkündür. Kilim, sicim, kolan, heybe, oyalı yazma gibi dokuma ürünleri yanısıra, ahşap eşyalardan baston ve sepet alınabilir. Müzik aletleri üretimi de yapılan Ordu’da klarnet ve kaval bulunabilecek müzik aletleridir. Yörede yetiştirilen fındık, hediyelik olarak alınabilir.

Ne Yenir ?

Bütün karadeniz sahilinde olduğu gibi balık yemekleri tercih edilebilecek yiyeceklerin başında gelir.
Ordu ilinin mahalli yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri önemli olanlardır.

Yaylalar

İlde geleneksel mevsimlik yaşama biçimi olan yaylacılık günümüzde hala canlılığını sürdürmektedir. Turizm Merkezi ilan edilen Çambaşı Yaylası, Aybastı-Perşembe Yaylası, Mesudiye-Keyfalan Yaylası, Yeşilce-Topçam Yaylaları ve Akkuş-Argın Yaylası, ayrıca Cüle Yaylası, Aydoğan Yaylası, gerek doğal güzellikleri gerekse büyük yerleşim kapasiteleriyle Karadeniz Bölgesinin önemli mevsimlik rekreasyon alanlarıdır.

Doğal Güzellikler ve Plajlar

Ordu ilinin yamaçlarına serildiği ve Türkülere konu olan Boztepe, Gülyalı ilçesinde doğal plajı ile Turnasuyu, Akkuş ilçesinde Küçükkertil, Fatsa ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Gaga Gölü, Gölköy ilçesinde Ulugöl, Harçbeli, kış sporlarının yapılabileceği Aydoğan Tepesi, Ulubey ilçesinde Sayacabaşı önemli doğal güzellikleridir.
Ünye ilçesinde Çamlık Çakırtepe, Uzunkum, Mesudiye ilçesinde Eriçok Tepesi, Zile Yaylası, Cüle Yaylaları, Perşembe ilçesinde Efirli önemli yayla ve mesire alanlarıdır.

Nasıl Gidilir ?

Karayolu : Ulaşım karayolu ile yapılmaktadır.
Otogar Tel :             (+90-452) 233 17 98
Havayolu : Trabzon veya Samsun havalimanı kullanılabilir.
( Samsun havalimanı 165 km, Trabzon havalimanı 181 km)
Denizyolu : 
Liman Tel :             (+90-452) 223 29 27
Müzeler
Etnografya Müzesi 
Adres: Selimiye Mah. Taşocak Cad. – Ordu
Tel:             (452) 223 25 96

Gelin Kayaları

Ordu’dan Çamalan Yaylasına doğru kâh tepelerin eteklerinden dolanan, kâh derin vadilere yükseklere bakarak uzanan yayla yolundan gelip – geçen bütün yolcular, Gelin Kayaları’na doğru bakışlarını çevirmekten alıkoyamazlar.

Efsaneler

Folklorumuzun halk edebiyatımızın ayrı ve önemli bir bölümü de efsaneler oluşmaktadır. Aslında efsaneler; masal, asılsız hikâye, söylenti veya olmayacak şey, olağanüstü anlatımlar diye bilinmesine rağmen, halkımızca kabul edilen, benimsenen, inanılan kahramanlıklar, doğal varlıklar, dini unsunlar la ilgili olarak sözlü veya yazılı edebiyatımızda daima itibar görmüştür. 
#

Arkeoloji

"Yerin Altındaki Geçmiş"
Kayaların içinde kentler, dağların tepelerinde kaleler. Binlerce yıllık kültürü ile Karadeniz’i izleyen tarih. Bu ülkeyi yeniden tanımak için Ordu tüm görkemli geçmişiyle sizi bekliyor. 

Denizcilik ve Tershaneler

Tarih boyunca Ünye'de denizcilik mesleğinin ne büyük boyutlara ulaştığı hepimizin malûmudur. Eskiden Karadeniz'in bir nevi Hamburg'u olarak kabul edilen bu limandan, açık denizlere büyük gemiler hareket eder, aylarca uzak diyarlarda dolaşıp işlerini görür ve sonra ana liman Ünye'mizin gizemli koylarına dönerlerdi. 

Şarapçılık

Karadeniz'in incisi olan ve Avrupalılar'ca ismi One, Oney ve Ünyüs olarak bilinen Ünye'mizde şarap imal edilmiştir. Ünyüs Yunanca iyi şarap manâsına geliyormuş.
Bağ ve bahçelerimizde bol miktarda yetişen, türü sadece Ünye'ye mahsus hoş kokulu, bol sulu, iri taneli kocaman salkımlarıyla güzel bir görünüm arzeden 
Hırtarıç (ya da Hırtarış) üzümlerimiz şarap yapımında kullanılırmış. 

İskeleler


Ordu'nun biri yolcu, diğeri yük için iki; Fatsa ve Ünye kazalarının da birer iskelesi vardır. Bu iskelelerde yolcu ve yüklerin tahmil ve tahliyesi müşkülâtla yapılmaktadır. Bu iskeleler çapraz demirli ve üst tarafı ahşap olup, gün geçtikçe haraba yüz tutmuş, fennî teçhizata mâlik olmayan iskelelerdir.

Balıkçılık ve Su Ürünleri

İlçe Tarım Müdürlüğü'ne tahsis edilen ve Ordu İli kıyılarına hizmet veren kontrol teknesi ile su ürünleri avlanma yasakları denetlenmektedir. Ünye Limanı'na yerleştirilen 4 adet kafese 1994 yılı Ekim ayında 16.000 yavru bırakılarak başlatılan çalışma olumlu sonuçlar vermiş, balıklar tatlı suya nazaran denizde daha fazla ağırlık artışı göstermiştir. 

Fındık ve Fındık Kırma Fabrikaları

 Fındıkta DURAK markası 1960'lı yıllarda piyasaya sunulmaya başlanmıştır. Aile şirketi olarak faaliyete geçmiş olan firma 29.06.1988 tarihinde DURAK FINDIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. unvanıyla kurulmuştur. Firma kuruluşundan sonra 01.09.1991 tarihinde Sakarlı Kasabası Akçay Mevkii Terme/Samsun adresindeki fındık kırma fabrikasını kiralayarak ikinci şubesini açmıştır. 

Seracılık

Özel İdare ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı kaynaklarından sağlanan destekle ilçemizdeki
sera sayısı 200'ü geçmiştir. Seralarda kışın marul (kıvırcık) ve yeşil soğan, yazın ise salatalık, domates ve fasülye yetiştirilmekte olup, tarla ürünlerine göre 1 - 1,5 ay erkencilik sağlanmıştır.

Haftalık Pazar Günleri


   Ünye'de haftalık pazar, Pazar günü kurulmakta idi. Ancak Ünye şehrinde Müslümanlar'ın yanında Hıristiyanlar da yaşadığında, onların da durumları göz önüne alınmaktaydı. Pazar günü Hıristiyanlar'ın dinî günleri olması hasebiyle çarşı ve pazarda hareketlenme yavaşlıyordu. Gayrimüslimler o gün kiliselerine gittiklerinden dükkânları kapalı oluyor ve dolayısıyla da pazara gelenler bütün işlerini halledemiyorlardı.

Tarım ve Hayvancılık

   Topraklar genellikle sathî, engebeli ve erozyona tâbidir. Yöredeki topraklar kumlu, tınlı, killi ve humuslu olmak üzere dört kısma ayrılır. Toprak özellikle meyeveciliğe çok müsait bulunmaktadır. Ürün itibariyle meyvelerden fındık, elma; tarla ürünlerinden mısır, fasülye, hububat, pirinç, soya, kendir ve sebzelerden de domates, patlıcan, kabak, biber, karalâhana, ıspanak ve pırasa yetişmektedir.

Ekonomisi

Kişi başına düşen millî gelir, anlamını genelde iktisadî kalkınmayla ifade etmeye çalışır. Ünye'nin ekonomik canlılığı denilince akla tarım ve hayvancılığı, sanayisi, üretim tesisleri, ulaşımı, orman ve yeraltı kaynakları, deniz ticareti, su ürünleri ve ticarî hayatın çeşniliği gelmektedir.

Kadılar Yokuşu

Kadılar YokuşuOrdu ili Ünye ilçesinde tarihi sokak.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ünye’de çok sayıda ünlü kadı (hakim) yetişmiştir. Çoğunluğunu kadıların oluşturduğu bu sokağa Kadılar Yokuşu denilmiştir. Sokak şehir merkezinde olup, kıyıya dik olarak iner ve Cumhuriyet Meydanı’na bağlanmaktadır. Kadılar Yokuşu ilçede mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Tarihi "Ünye Evleri"nin en gösterişlileri buradadır.

Çambaşı Yaylası

1991 yılında kültür ve turizm bakanlığı tarafından Çambaşı yaylası yayla merkezi olarak ilan edildi. Çambaşı yaylası sadece Türkiye’den değil dünyanın değişik bölgelerinden insanları misafir olarak ağırlamaktadır. Ülkemizde alanı en geniş yaylalardan birisi olarak kabul edilir. 1850 Km lik rakımı ile sizlere yazın en serin havayı yaşatmaktadır. Çambaşı yaylası ordu iline 61 km uzakta yer almaktadır.

Yason Burnu

1964 Jasonum – Yason: Ordu İli, Perşembe İlçesi 22 kilometre batısında Yason Burnu’nda, zamanında büyük bir kasabanın kurulduğu, bugünkü kalıntılarından anlaşılmaktadır. Yason Feneri’nin bulunduğu burunda çok eskiden kalma bir kilise yıkıntısı vardır. Yason Kasabası’nın en büyük dini ayin yerlerinden olan bu kilisenin, akın, yağma ve yakıp yıkmalar sonunda yok olduğu, yıkıntıları üzerinde Rumlar tarafından yeniden bir kilisenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Boztepe

550 M yükseklikte olan köyden Ordu ilinin manzarası birçok yerli turisti kendine çekmektedir.
Ordu merkezine 4 km uzaklıktadır.
Köyün adı eski Osmanlı'dan gelmektedir.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Tarihçesi

OrduTürkiye Cumhuriyeti'nin Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı olan ildir. Son nüfus artışıyla birlikte büyükşehir olmuştur. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır. [2] 1920 yılında bağlı olduğu Trabzon'dan ayrılmış, 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. 2010 TÜİK verilerine göre ilde 19 ilçe ve 481 mahalle vardır.